archief 2016

Een aantal studenten en alumni van Hogeschool voor de Kunsten ARTEZ bieden workshops aan voor het Voortgezet Onderwijs en Basisonderwijs groep 8 in combinatie met een tentoonstellingsbezoek. Het doel is leerlingen actief aan de slag te laten gaan met de kunst van fotograferen, het verkennen van de verhalen achter de foto's en het leren maken van een documentaire door middel van fotografie. Het gaat om diverse workshops op verschillende data en tijden. Alle informatie hierover is te vinden via de website www.stadkamer.nl. De docenten/ coördinatoren cultuureducatie in het onderwijs kunnen zich inschrijven voor deze workshops met tentoonstellingsbezoek via deze website.

Mads Nissen, Jon en Alex, Denemarken, Sanpix/Panos Pictures

De expositie World Press Photo, editie 2015 is in de Grote Kerk van Zwolle van 8 maart tot en met 3 april 2016. Een educatief programma is een belangrijk onderdeel binnen de culturele activiteiten die WPPZwolle organiseert. De expositie is een MUST !! Met de komst van de nieuwe media worden we al op jonge leeftijd betrokken bij de gebeurtenissen in de wereld. De WPP nodigt uit te leren over grote maatschappelijke onderwerpen.

 • Bezoek tentoonstelling en rondleiding door vrijwilliger World Press Photo
  Bezoek tentoonstellingen en gratis rondleiding World Press Photo Zwolle door vrijwilligers
 • Workshop: Laila van Heiningen: De (gemaakte)waarheid achter een foto.
  Tijdens de workshop wordt een rondleiding gehouden, waarbij wordt stil gestaan bij het gebruik van journalistieke fotografie. Op een leuke en speelse manier gaan we nadenken over thema's als beeldvorming en staan we stil bij de keuzes die de fotograaf heeft gemaakt bij het maken van deze foto.
 • Workshop: Lisette van der Maten & Celyna Demkes 'Visual thinking strategy'
  Zij verzorgen een informatieve rondleiding bij de World Press Photo Zwolle. Zij gebruiken hiervoor de methode VTS (visual thinking strategie). Hun voorliefde gaat uit naar filosofie en het bevragen wat men ziet en ervaart aan fotografie. Zij gaan tijdens de rondleiding op zoek naar een persoonlijke connectie met het kunstwerk en de deelnemers gaan door middel van observatie elkaar vertellen over wat zij zien.
 • Workshop Wendy Kopmels en Annerieke Rietberg 'De magie van fotografie'
  We hebben het druk, druk, druk! Je moet je huiswerk maken, sporten en ook nog eens met vrienden afspreken. Gelukkig bestaat zoiets als fotografie, een magisch medium dat onze wereld eventjes stil kan zetten, zodat je er in alle rust naar kunt kijken en na kunt denken over wat je nu eigenlijk ziet en wat je daar van vindt. Tijdens deze workshop gaan de deelnemers kijken naar (pers) fotografie, praten over fotografie, maar zij gaan ook nieuwe beelden maken. Een heuse Cyanotype waarbij zij (ja, echt waar!) geen camera nodig zullen hebben.Zij gaan terug naar de basis van de fotografie. Zoals gezegd, fotografie is magie!