archief 2016

World Press Photo tentoonstelling

Al zestig jaar lang selecteert een internationale jury de winnende foto's voor deze jaarlijkse wedstrijd. Veel van deze foto's blijven jarenlang in ieders geheugen gegrift. Denk bijvoorbeeld aan de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Of de winnende foto van afgelopen jaar die John Stanmeyer maakte van Afrikaanse migranten die op het strand van Djibouti met hun mobiele telefoons proberen een signaal op te vangen om te kunnen bellen. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt.

Dit jaar werden bijna 100.000 foto's ingestuurd. De jury kiest daaruit winnaars in de categorieën algemeen nieuws, hedendaagse kwesties, langlopende projecten, natuur, sport en hard nieuws. De grote winnaar van dit jaar is de Deense fotograaf Mads Nissen, die een intiem moment van een homopaar in Sint Petersburg (Rusland) vastlegde met zijn camera. In april ontving hij de prijs uit handen van Prins Constantijn.

De tentoonstelling World Press Photo editie 2015 was in Nederland voor het eerst te zien in Amsterdam. Vanaf 8 maart 2016 is hij voor iedereen toegankelijk in Zwolle. Daarmee mag Zwolle zich weer voegen in het rijtje van grote wereldsteden zoals Tokyo, Sydney, Toronto, Rio de Janeiro en Mexico City.