archief 2018
de stad vertelt > zwolle vertelt in zwolle-zuidStorytelling in fotografie en beeld in Zwolle-ZuidWoon jij in Zwolle-Zuid, werk je er of voel je je met deze wijk verbonden? Wil je met ons mee op zoek naar mooie beeldverhalen over Zwolle-Zuid?

De wijk Zwolle-Zuid bestaat uit een groot aantal buurten, die stad en platteland met elkaar verbinden. De groene wijk ligt aan de IJssel en voor de 35.000 inwoners is er een breed palet aan voorzieningen: scholen, kerken, wijk- en winkelcentra. In 2018 bestaat de wijk 35 jaar. Reden om er ook in 2018 een LivingLab te organiseren: studenten Toegepaste Gerontologie Windesheim gaan samen met oudere bewoners op zoek naar de verhalen over het ‘Goede Leven’ in Zwolle-Zuid. Het project ‘Zwolle Vertelt’ sluit daar mooi op aan.

Wij zijn op zoek naar wijkbewoners (ouderen, jongeren) die in Zwolle-Zuid wonen, werken of zich verbonden voelen met de wijk, bijvoorbeeld omdat ze er vroeger gewoond hebben. Samen met wijkbewoners, amateurfotografen en videomakers willen wij in 2018 de geschiedenis van de wijk verbeelden door middel van fotografie en video. Er zijn oude archieffoto’s en videobeelden over de cultuurhistorie van de wijk verzameld door het Cultuur Historisch Centrum Overijssel en Dick en Coleta Hogenkamp. Dit materiaal wordt in 2018 verrijkt met nieuw beeldmateriaal. Daar kun jij je bijdrage aan leveren!

Zie ook Zwolle-Zuid flyer.
Aanmeldingsformulier Masterclasses Zwolle-Zuid.
Wijkkrant Zwolle-Zuid januari 2018.

Deelnemers, zowel ouderen als jongeren, (je hoeft geen professional te zijn) kunnen zich aanmelden voor masterclasses over de cultuurhistorie van de wijk, storytelling in fotografie en audiovisueel beeld. Deze masterclasses vormen een basis voor de eigen productie van de beeldverhalen over Zwolle-Zuid. Deze kunnen individueel of in groepsverband tot stand komen.


Masterclasses ZwolleVertelt in Zwolle-Zuid

Het thema Zwolle Vertelt komt voort uit het project De Stad Vertelt met o.a. de World Press Photo tentoonstelling 2018. Binnen het project ‘Zwolle Vertelt’ gaan wij op zoek naar deze beeldverhalen.

aanmelding tussen 1 januari 2018 – 1 maart 2018
locatie Wijkcentrum SIO, Thorbeckelaan 2, 8014 AZ Zwolle-Zuid
kosten € 25,00 per deelnemer per masterclass, gratis koffie/thee/cursusmap. Bij deelname aan vier masterclasses bedragen de kosten € 75,00 (keuze uit fotografie of audiovisueel beeld). Wijkbewoners in Zwolle-Zuid die afhankelijk zijn van een financiële regeling van de gemeente Zwolle kunnen zich gratis aanmelden.  Studenten betalen € 10,00 per masterclass.
data 16 maart 2018 van 09.00 – 12.00 uur.  Masterclass Cultuurhistorie over de wijk Zwolle-Zuid door Roland de Jong van Historisch Centrum Overijssel en Dick en Coleta Hogenkamp.
23 maart 2018 van 09.00 – 12.00 uur.  Masterclass Storytelling in fotografie en audiovisueel beeld verzorgd door Gertjan Aalders, docent Journalistiek Hogeschool Windesheim.
6 april 2018 van 09.00 – 12.00 uur. Gertjan Aalders begeleidt de deelnemers bij het maken van een eigen beeldverhaal, dat later fotografisch of audiovisueel wordt uitgewerkt.
20 april 2018 van 09.00 – 12.00 uur. Masterclasses Fotografie door Corine Aalvanger, zelfstandig fotograaf en wijkbewoner Zwolle-Zuid. Daarna coaching en begeleiding op maat door amateur fotografen.
20 april 2018 van 09.00 – 12.00 uur.  Masterclass Audiovisueel beeldverhaal maken door een professionele beeldmaker / videomaker. Wijkbewoners worden begeleid door mbo en hbo studenten onder leiding van iGlow Media Leerwerkbedrijf voor het opnemen, monteren en presenteren van hun beeldverhaal.
informatie / aanmelding/ korting Aanmelding:  download  het aanmeldingsformulier en stuur dit voor 1 maart 2018 terug via de mail. Voor meer informatie, aanmelding, of aanvraag korting, mailen naar: fieke@academiehuis.nl, Fieke van ‘t Riet, projectleider ‘De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018’ of bellen naar 06 – 22218109.
samenwerking Stadkamer, WIJZ, Travers Welzijn, Café Zuijdt, onderwijs, gemeente Zwolle (wijkloket), wijkkrant, wijkvereniging, LivingLab van Toegepaste Gerontologie Windesheim, Journalistiek Windesheim, Academiehuis Grote Kerk Zwolle / De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018.
ambassadeur Jan Brink, wethouder Cultuur en Onderwijs gemeente Zwolle.


Foto- en Filmwedstrijd ‘Zwolle Vertelt’ in Zwolle-Zuid

Binnen het programma Zwolle Vertelt staat storytelling in fotografie en beeld centraal. De wijkbewoners (ouderen, jongeren), amateur fotografen gaan op zoek naar beeldverhalen van mensen, jongeren, die van bijzondere betekenis zijn voor hun omgeving in de wijk. Dit kunnen foto’s zijn van de familieleden, het gezin, de school, de sportclub, culturele activiteiten, op het gebied van muzikale prestaties, etc. De beeldverhalen vormen het hart van de wijk, waar het om draait en wat belangrijk is in het leven van wijkbewoners.

Ouderen kunnen samen met jongeren optrekken in de wijk Zwolle-Zuid om gezamenlijk of individueel hun beeldverhaal in fotografie of audiovisueel beeld te maken. Wijkbewoners kunnen ook zelf een beeldverhaal maken die vervolgens wordt verfilmd door studenten van iGlow Media Leerwerkbedrijf.

iglowjan tighelaariglow img1
deelname Ter voorbereiding van de fototentoonstelling Zwolle Vertelt in Zwolle-Zuid, kiezen wijkbewoners zelf voor hun beeldverhaal in fotografie of audiovisueel. Hierin worden zij begeleid en gecoacht door amateur en professionele fotografen en videomakers.
jury Een vakjury, bestaande uit vakfotografen en professionele videomakers, selecteert een aantal beeldverhalen uit Zwolle-Zuid voor de tentoonstelling Zwolle Vertelt in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van 30 augustus tot 24 september 2018.
prijsuitreiking De vakjury nomineert drie beeldverhalen voor de 1e , 2e en 3e prijs. Deze worden op zondag 23 september 2018 uitgereikt aan de winnende fotograaf.
inleveren Voor 1 juni 2018 dienen alle beeldverhalen te zijn ingeleverd via We Transfer volgens de vastgestelde criteria en randvoorwaarden: fieke@academiehuis.nl
criteria Criteria en voorwaarden Zwolle Vertelt in Zwolle-Zuid
Voorwaarden en jurering fotografie Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid
Voorwaarden en jurering audiovisueel beeld Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid
Formulier aanmelden wedstijd fotografie en audiovisueel beeld

Inmiddels zijn de genomineerden bekend gemaakt. Zie zwolle-vertelt-zwolle-zuid

Masterclasses onderwijs

Leerlingen en scholen (po en vo) in Zwolle-Zuid kunnen meedoen aan masterclass programma's die binnen de school worden gegeven. De masterclass onderwerpen zijn: ‘Storytelling in fotografie’ en ‘Storytelling in audiovisueel beeld’
Masterclasses Storytelling in fotografie
Margreet Vloon
Storytelling in fotografie staat centraal bij het maken van eigen beeldverhalen over deze twee wijken. Er worden een drietal masterclasses georganiseerd voor leerlingen door een professionele fotograaf Margreet Vloon. Zij heeft een eigen fotografiebedrijf en is docent fotografie bij het Deltion College. Zij leert de leerlingen de kneepjes van het vak fotografie en het maken van een eigen beeldverhaal voor de wedstrijd ‘Zwolle Vertelt’ voor scholen in Zwolle-Zuid. Leerlingen, die het leuk vinden om gezamenlijk met een oudere wijkbewoner een beeldverhaal te maken, kunnen dit aangeven. Wij zorgen voor een koppeling tussen jongere en oudere wijkbewoners om samen op pad te gaan met de camera.

aantal lessen minimaal 3 lessen van 1,5 uur per les
aantal leerlingen 12 leerlingen per groep
aanmelding Via stadkamer.nl. Scroll vervolgens naar "Producten van Academiehuis Grote Kerk Zwolle"
kosten € 50,00 per lesuur (excl. btw, reiskosten, voorbereiding)
Masterclasses ‘Storytelling in audiovisueel beeld’

Scholen (po en vo), die met hun leerlingen aan de slag willen met audiovisuele beeldverhalen, bieden wij een aantal masterclasses aan door professionele videomakers van iGlow Media Leerwerkbedrijf.

Zij leren de leerlingen de kneepjes van het vak bij het maken van een eigen audiovisueel beeldverhaal, opnamen maken en monteren daarvan. Uiteindelijk presenteren de leerlingen een videofilm van 3 minuten over hun wijk.

De audiovisuele beeldverhalen kunnen ingezonden worden bij de vakjury Zwolle Vertelt. De geselecteerde beeldverhalen door de vakjury worden tentoongesteld in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, naast de World Press Photo tentoonstelling 2018 van 30 augustus tot 24 september 2018.

aantal lessen minimaal 3 lessen van 1,5 uur per les
aantal leerlingen 12 leerlingen per groep
aanmelding Via stadkamer.nl. Scroll vervolgens naar "Producten van Academiehuis Grote Kerk Zwolle"
kosten € 50,00 per lesuur (excl. btw, reiskosten, voorbereiding)
kosten productie er worden aparte afspraken gemaakt over kosten maken productie
coaching coaching op maat door mbo-hbo studenten van iGlow Media Leerwerkbedrijf in Zwolle is mogelijk


Vakjury Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid


  • Gertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim, voorzitter vakjury
  • Bert Janssen, docent Foto Vakschool Apeldoorn en Amsterdam, docent Dutch Filmers Academy Hilversum
  • Corine Aalvanger, zelfstandig fotograaf
  • Margreet Vloon, zelfstandig fotograaf en docent Deltion College
  • Willem Alkema, Dwars Producties, journalist, regisseur, programmaker

Ondersteuning en organisatie vakjury: Fieke van ’t Riet, projectleider