archief 2018
de stad vertelt > zwolle vertelt in holtenbroek


Storytelling in fotografie en beeld in HoltenbroekWoon jij in Holtenbroek, werk je er of voel je je met deze wijk verbonden? Wil je met ons mee op zoek naar mooie beeldverhalen over Holtenbroek?

De wijk Holtenbroek heeft een kleurrijke geschiedenis vol verhalen en anekdotes. In 2018 bestaat deze wijk 60 jaar en dus viert de wijk dat met een groots opgezet jubileum.

Wij zijn op zoek naar wijkbewoners (ouderen, jongeren) die in Holtenbroek wonen, werken of zich verbonden voelen met de wijk, bijvoorbeeld omdat ze er vroeger gewoond hebben. Samen met wijkbewoners, amateurfotografen en videomakers willen wij in 2018 de geschiedenis van de wijk verbeelden door middel van fotografie en video. Er zijn prachtige oude foto’s en videobeelden over de cultuurhistorie van de wijk beschikbaar, verzameld door o.a. de wijkbewoners Dick en Coleta Hogenkamp en het Historisch Centrum Overijssel. Dit materiaal wordt in 2018 verrijkt met nieuw beeldmateriaal. Daar kun jij je bijdrage aan leveren!

Zie ook holtenbroek flyer.
Aanmeldingsformulier masterclasses holtenbroek.
Wijkkrant Holtenbroek december 2017 (artikel op pagina 5).
Wijkkrant Holtenbroek januari 2018 (artikel op pagina 4).
Wijkkrant Holtenbroek februari 2018.

Deelnemers, zowel ouderen als jongeren, (je hoeft geen professional te zijn) kunnen zich aanmelden voor masterclasses over de cultuurhistorie van de wijk, storytelling in fotografie en audiovisueel beeld. Deze masterclasses vormen een basis voor de eigen productie van de beeldverhalen over Holtenbroek. Deze kunnen individueel of in groepsverband tot stand komen.

Masterclasses "Zwolle vertelt" in Holtenbroek

Het thema ‘Zwolle Vertelt’ komt voort uit het project "De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018". Binnen het project "Zwolle Vertelt" gaan wij op zoek naar wijkverhalen.

aanmelding uiterlijk 1 maart 2018
locatie Wijkcentrum Holtenbroek
kosten € 25,00 per deelnemer per masterclass, gratis koffie/thee/cursusmap. Bij deelname aan vier masterclasses bedragen de kosten € 75,00 (keuze uit fotografie of audiovisueel beeld). Wijkbewoners in Holtenbroek, die afhankelijk zijn van een financiële regeling van de gemeente Zwolle kunnen zich gratis aanmelden. Studenten betalen € 10,00 per masterclass.
data 9 maart 2018  van 09.00 – 12.00 uur.  Masterclass "Cultuurhistorie over de wijk Holtenbroek" door Dick en Coleta Hogenkamp en Roland de Jong.
23 maart 2018 van 09.00 – 12.00 uur. Masterclass "Storytelling in fotografie en audiovisueel beeld", verzorgd door Gertjan Aalders, docent Journalistiek Hogeschool Windesheim.
6 april 2018 van 09.00 – 12.00 uur. Gertjan Aalders begeleidt de deelnemers bij het maken van een eigen beeldverhaal, dat later fotografisch of audiovisueel wordt uitgewerkt.
20 april 2018 van 09.00 – 12.00 uur.  Masterclass ‘Fotografie’ door Bert Janssen,  docent Fotovakschool Apeldoorn en Amsterdam. Daarna coaching en begeleiding op maat door amateur fotografen.
20 april 2018 van 09.00 – 12.00 uur. Masterclass "Audiovisueel beeldverhaal maken" door een professionele beeldmaker. Wijkbewoners worden begeleid door mbo en hbo studenten onder leiding van iGlow Media Leerwerkbedrijf voor het opnemen, monteren en presenteren van hun beeldverhaal.
informatie / aanmelding/ korting Aanmelding: download  het aanmeldingsformulier en stuur dit voor 1 maart 2018 terug via de mail. Voor meer informatie, aanmelding, of aanvraag korting, mailen naar: fieke@academiehuis.nl, Fieke van ‘t Riet, projectleider ‘De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018’ of bellen naar 06 – 22218109.
samenwerking Samenwerkende instellingen zijn: Stadkamer, WIJZ, Travers Welzijn, Deltion, onderwijs, gemeente Zwolle (wijkloket), wijkkrant Holtenbroek.com, wijkvereniging HNU, Videoclub Zwolle, Journalistiek Windesheim, Academiehuis Grote Kerk Zwolle / De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 018.
ambassadeurs Jan Brink, wethouder Cultuur en Onderwijs gemeente Zwolle. Eefke Meijerink, wijkwethouder Holtenbroek gemeente Zwolle


Foto- en filmwedstrijd "Zwolle Vertelt" in Holtenbroek

Binnen het programma "Zwolle Vertelt" staat de storytelling in fotografie en beeld centraal. De wijkbewoners (ouderen, jongeren), amateur fotografen gaan op zoek naar beeldverhalen van mensen, jongeren, die van bijzondere betekenis zijn voor hun omgeving in de wijk. Dit kunnen foto’s zijn van de familieleden, het gezin, de school, de sportclub, culturele activiteiten, op het gebied van muzikale prestaties, etc. De beeldverhalen vormen het hart van de wijk, waar het om draait en wat belangrijk is in het leven van wijkbewoners.

Ouderen kunnen samen met jongeren optrekken in de wijk Holtenbroek om gezamenlijk of individueel hun beeldverhaal in fotografie te maken. Wijkbewoners kunnen ook zelf een beeldverhaal maken dat vervolgens wordt verfilmd door studenten van iGlow Media Leerwerkbedrijf.

iglowjan tighelaariglow img1

deelname Ter voorbereiding van de fototentoonstelling "Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid", kiezen wijkbewoners zelf voor hun beeldverhaal in fotografie of audiovisueel. Hierin worden zij begeleid en gecoacht door amateur en professionele fotografen en videomakers. Holtenbroek bestaat in 2018 60 jaar en het project ‘Zwolle Vertelt’ sluit hier mooi op aan.
jury Een vakjury, bestaande uit vakfotografen en professionele videomakers, selecteert een aantal beeldverhalen uit Holtenbroek voor de tentoonstelling "Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid" in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van 30 augustus tot 24 september 2018.
prijsuitreiking De vakjury nomineert drie beeldverhalen voor de 1e , 2e en 3e prijs. Deze worden op zondag 23 september 2018 uitgereikt aan de winnende fotograaf.
inleveren Voor 1 juni 2018 dienen alle beeldverhalen te zijn ingeleverd via We Transfer volgens de vastgestelde criteria en randvoorwaarden: fieke@academiehuis.nl
criteria Criteria en voorwaarden "Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid"
Voorwaarden en jurering fotografie Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid Voorwaarden en jurering audiovisueel beeld Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid Formulier aanmelden wedstijd fotografie en audiovisueel beeld

Inmiddels zijn de genomineerden bekend gemaakt. Zie tentoonstelling-zwolle-vertelt-in-holtenbroek


Masterclasses onderwijs


Jijbentaandebuurt in HoltenbroekLeerlingen en scholen (po en vo) in Holtenbroek kunnen meedoen aan masterclass programma's die binnen de school worden gegeven. De masterclass onderwerpen zijn: ‘Storytelling in fotografie’ en ‘Storytelling in audiovisueel beeld’

Formulier aanmelding wedstrijd onderwijs

Masterclasses "Storytelling in fotografie"

Margreet Vloon
Storytelling in fotografie staat centraal bij het maken van eigen beeldverhalen over deze wijk. Er worden een drietal masterclasses georganiseerd voor leerlingen door een professionele fotograaf Margreet Vloon. Zij heeft een eigen fotografiebedrijf en is docent fotografie bij het Deltion College. Zij leert de leerlingen de kneepjes van het vak fotografie en het maken van een eigen beeldverhaal voor de wedstrijd ‘Zwolle Vertelt’ voor scholen in Holtenbroek. Leerlingen, die het leuk vinden om gezamenlijk met een oudere wijkbewoner een beeldverhaal te maken, kunnen dit aangeven. Wij zorgen voor een koppeling tussen jongere en oudere wijkbewoners om samen op pad te gaan met de camera.

aantal lessen minimaal 3 lessen van 1,5 uur per les
aantal leerlingen 12 leerlingen per groep
aanmelding Via stadkamer.nl. Scroll vervolgens naar "Producten van Academiehuis Grote Kerk Zwolle"
kosten € 50,00 per lesuur (excl. btw, reiskosten, voorbereiding)
Masterclasses ‘Storytelling in audiovisueel beeld’

Scholen (po en vo), die met hun leerlingen aan de slag willen met audiovisuele beeldverhalen, bieden wij een aantal masterclasses aan door professionele videomakers van iGlow Media Leerwerkbedrijf.

Zij leren de leerlingen de kneepjes van het vak bij het maken van een eigen audiovisueel beeldverhaal, opnamen maken en monteren daarvan. Uiteindelijk presenteren de leerlingen een videofilm van 3 minuten over hun wijk.

De audiovisuele beeldverhalen kunnen ingezonden worden bij de vakjury Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid. De geselecteerde beeldverhalen door de vakjury worden tentoongesteld in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle, naast de World Press Photo tentoonstelling 2018 van 30 augustus tot 24 september 2018.

aantal lessen minimaal 3 lessen van 1,5 uur per les
aantal leerlingen 12 leerlingen per groep
aanmelding Via stadkamer.nl. Scroll vervolgens naar "Producten van Academiehuis Grote Kerk Zwolle"
kosten € 50,00 per lesuur (excl. btw, reiskosten, voorbereiding)
kosten productie er worden aparte afspraken gemaakt over kosten maken productie
coaching coaching op maat door mbo-hbo studenten van iGlow Media Leerwerkbedrijf in Zwolle is mogelijk

Vakjury Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid


  • Gertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim, voorzitter vakjury
  • Bert Janssen, docent Foto Vakschool Apeldoorn en Amsterdam, docent Dutch Filmers Academy Hilversum
  • Corine Aalvanger, zelfstandig fotograaf
  • Margreet Vloon, zelfstandig fotograaf en docent Deltion College
  • Willem Alkema, Dwars Producties, journalist, regisseur, programmaker

Ondersteuning en organisatie vakjury: Fieke van ’t Riet, projectleider