archief 2018
tentoonstellingen > world press photo


De World Press Photo tentoonstelling 2018 komt van 31 augustus tot 24 september 2018 naar het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle.


De presentatie van de genomineerde foto’s voor de World Press Photo tentoonstelling 2018 vond plaats op 14 februari 2018 in de Westergasfabriek te Amsterdam.


14 februari 2018: presentatie genomineerde foto's

Meer informatie over de genomineerde foto’s is verkrijgbaar via www.worldpressphoto.org

Waar staat de World Press Photo voor?

World Press Photo informeert, inspireert en helpt om een beter inzicht in de wereld te geven via hoogwaardige fotojournalistiek. Vrijheid van meningsuiting, informatie en nieuwsgaring zijn de basis van hoogwaardige fotojournalistiek en cruciaal voor de accurate onafhankelijke verslaglegging.

Sinds 1955 vormt de jaarlijkse World Press Photo wedstrijd de standaard in de internationale fotojournalistiek. De World Press Photo tentoonstelling 2018 presenteert de winnaars, de meest opvallende foto’s en meest boeiende verhalen. De foto’s zijn veelal in het geheugen gegrift bij bezoekers die al jaren deze tentoonstelling en het nieuws volgen. Indrukwekkende fotobeelden, die soms een iconische waarde hebben gekregen. De fotobeelden hebben impact op mensen wereldwijd en zijn vastgelegd door internationale journalisten. Miljoenen bezoekers over de hele wereld bezoeken deze tentoonstellingen en geven aan dat zij vertrouwen hebben in de journalistieke waarde van deze fotografen, die onder zeer moeilijke omstandigheden hun werk doen, soms met bedreiging van eigen leven.

Internationale vakjury

Een vakjury, bestaande uit internationale fotografen, journalisten en redacteuren, beoordelen ieder jaar honderdduizenden foto’s en kiezen daar per categorie de prijswinnaars uit. De bekroonde foto’s worden opgenomen in de tentoonstelling en het fotoboek. De thema’s zijn: