archief 2018


De Stad Vertelt met o.a. de World Press Photo tentoonstelling 2018

Het Academiehuis Grote Kerk Zwolle organiseert van 31 augustus tot 24 september 2018 een grootschalig foto- en filmproject met als titel De Stad Vertelt met o.a. de World Press Photo tentoonstelling 2018.Inspiratiebron voor het project De Stad Vertelt is o.a. de internationale World Press Photo tentoonstelling 2018. Binnen de Stad Vertelt gaat het om storytelling in fotografie en beeld over de stad. Het kan gaan over steden als Zwolle, Groningen, Den Haag, Rotterdam, waarbij het accent ligt op hoe mensen in steden bouwen, wonen, leven, werken en recreëren. Niet alleen de cultuurhistorische geschiedenis van een stad kan daarbij een rol spelen. De fotograaf en beeldmaker schetst een eigen visie in fotografie en beeld over de stad. Daarbij nodigen wij hen uit om ook over de toekomst van de stad na te denken en dit te visualiseren. (lees meer: pagina De Stad Vertelt)
Leerlingen en studenten van Deltion, Landstede, Cibap en Journalistiek Windesheim laten hun visie zien op De Stad Vertelt door fotografisch en  beeld materiaal tentoon te stellen. meer . . .World Press Photo toont al sinds 1955 de meeste indrukwekkende journalistieke foto’s van het jaar voorafgaande aan de wedstrijd. De foto’s worden in verschillende categorieën ingedeeld:
Naast journalistieke fotografie zijn ook crossmediale producties gejureerd. Dit jaar zijn er 73.000 foto’s ingestuurd en heeft een zeventien leden tellende internationale jury in twintig dagen de foto’s gejureerd. Op 14 februari 2018 heeft de World Press Photo Amsterdam de genomineerde foto’s en trailers van de genomineerde filmbeelden gepresenteerd aan de pers en media.  Op 12 april 2018 zijn alle genomineerde foto’s door de vakjury gepresenteerd in de Westergasfabriek en is de winnende foto bekend gemaakt.

De winnende foto World Press Photo tentoonstelling 2018.

De winnende foto is van Ronaldo Schemidt, Venezuela, Agencce France-Presse. 3 mei 2017, Jose Victor Salazar Balza (28) vat vlam tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Nicolas Maduro in de Venezolaanse hoofdstuk Caracas.


12 april 2018, presentatie genomineerde foto's.

Dit jaar zijn vier Nederlandse fotografen en beeldmakers geselecteerd door de internationale jury:
  • Categorie: Milieu, Series: 1ste prijs voor Kadir van Lohuizen/NOOR Images
  • Categorie: Natuur > Series: 2de prijs Jasper Doest/Nederland
  • Categorie: Langetermijnprojecten: 1ste prijs Carla Kogelman/Nederland
  • Categorie: Crossmediale producties: Sheng-Wen Lo, The March of the Great Whtite BearFlyers Flyers met informatie en programma De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018flyer 1flyer 2flyer 3


Het artistiek team
Het artistieke team van de stad vertelt levert input vanuit verschillende expertises op het terrein van fotografie en beeld.
  • Gertjan Aalders, docent storytelling Journalistiek Windesheim, mede ontwikkelaar van De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018
  • Bert Janssen, docent Fotoacademie Apeldoorn, Amsterdam en Dutch Filmers Academy in Hilversum
  • Ignas van Schaick, EMS-producent o.a. van de Wilde Stad, een bioscoopfilm die in februari 2018 in première gaat
  • Willem Alkema, Dwars Producties, zelfstandig documentairemaker voor regionale en landelijke televisie o.a. DWDD en Bevrijdingsfestival..
  • Fieke van ’t Riet, projectmanagement, o.a. projectleider/ontwikkelaar van De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018


Pagina view [pagecounter][/pagecounter]