archief 2018
foto film festival

Foto en Film Festival

Het Foto en film festival “De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018” wordt gehouden van 30 augustus tot en met 2 september met een speciaal programma naast de tentoonstellingen.


De tentoonstellingsperiode is van 30 augustus tot 24 september 2018 in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle.


Donderdag 30 augustus 2018 van 19.30 – 22.30 uur, alleen voor genodigden, besloten bijeenkomst.

Opening
De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018

Anna Boyiazis, Leerlingen van de Kijini basisschool leren te drijven en te zwemmen en doen reddingsoefeningen in de Indische Oceaan bij Mnyuni, Zanzibar.

De opening staat in het teken van internationale journalistieke fotografie.


19.30 uur Opening door Karel Jan Voogd, interim directeur Academiehuis Grote Kerk Zwolle
19.40 – 19.50 Toespraak Monique Schuttenbeld, wethouder Cultuur, Creatieve Economie, Toerisme en Evenementen met als thema De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018.
19.50 – 20.00 Korte presentatie De Stad Vertelt en Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid door Fieke van ’t Riet, projectleider.
20.00 – 20.10 Toespraak Anne Colenbrander, Project and Festival Manager WPP Amsterdam.
20.10 – 20.30 Prijsuitreiking 1e, 2e en 3e prijs De Stad Vertelt voor amateurs en professionals door Gertjan Aalders, voorzitter vakjury.
20.30 – 21.30 Rondleidingen langs de diverse tentoonstellingen.


Vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september 2018: 10.00 – 14.00 uur


Stentorarrangement De Stad Vertelt


Kosten € 24,95 p.p.: Bezoek tentoonstellingen, rondleiding, wandeling, boottocht door de grachten en eenvoudige lunch: www.destentor.nl/club (dit aanbod valt niet onder het passe-partout Foto en Film Festival)


Deelnemers kunnen meedoen met de fotowedstrijd De Stad Vertelt door foto ‘s vanaf de boot van de stad Zwolle te nemen en één foto in te zenden naar: destadvertelt@academiehuis.nl.
Een vakjury maakt de winnende foto bekend op 23 september 2018.Zie ook het artikel in De Stentor van 25 juli (bron: de Stentor)  >> download

Vrijdag 31 augustus 2018: van 19.30 – 22.00 uur


Chris Keulen, winnaar Zilveren Camera Canon beeldserie met het thema Kwetsbare Liefde, presentatie en interview Bert Janssen, Gertjan Aalders


Toegangsprijs: € 12,50 p.p. (E-tickets via www.academiehuis.nl)


KWETSBARE LIEFDE (werktitel) een leven met dementie.
Toen ik Alda in 2015 leerde kennen was ze al bijna 8 jaar dementerend. Bij binnenkomst knuffelde ze me altijd even. Haar hoofd tegen mijn hoofd, een bijna onverstaanbaar ‘boele-boele-boele’ eraan toevoegend. Daarna ging ze haar weg. Van badkamer, naar woonkamer, naar schuur, naar badkamer, naar woonkamer. Soms liep ze de sprookjesachtige tuin in, grenzend aan het Zuid-Limburgse Heuvelland. De dagen met echtgenoot Kim aan de rand van de vijver waren haar beste dagen.
Twee jaar later reageert Alda niet meer wanneer ik binnenkom. Wat ik doe neemt ze niet meer waar, althans dat vermoed ik. Ik heb toestemming om alles te fotograferen. Fijn, zou je kunnen zeggen, maar het schept een verantwoordelijkheid. De werkelijkheid is vaak schrijnend pijnlijk. In de tuin komt ze niet meer.
Het huwelijk van Alda en Kim speelt zich nu af op een kleine oppervlakte. De liefde is kwetsbaar. Kim wil Alda niet in ‘zo’n instituut stoppen’. Gelukkig hoef ik geen antwoord te geven op de vraag of het goed is dat dementerenden zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Ik leg een leven vast waar veel ouderen mee geconfronteerd (zullen) worden. En dat leven is zeer fragiel.
Ik heb wel lang getwijfeld om deze serie in te sturen. Kwetsbaarheid wordt soms zo’n loos begrip in een krant of bij een wedstrijd. Maar de schrikbarende cijfers over dementie (1 op de 5 ouderen wordt dement) vragen om mijn bijdrage.


NA DE PAUZE


FOTO EN FILM CAFE MET PROFESSIONALE FOTOGRAFEN EN BEELDMAKERS


Na de pauze wordt er een Foto en Film café georganiseerd, waarbij de deelnemers hun foto- en filmbeelden kunnen laten zien en bespreken met professionele fotografen en beeldmakers:

   • Chris Keulen, fotograaf
   • Fotozaak Hans Keuzekamp, fotograaf
   • Bert Janssen, fotograaf
   • Gertjan Aalders, docent storytelling in fotografie
   • iGlow Media Leerwerkbedrijf, audiovisueel beeld

Zaterdag 1 september 2018 van 16.00 – 22.30 uur


Filmvoorstelling en expertmeeting De Wilde Stad met filmmaker Ignas van Schaick en fotograaf Maartje Roos

16.00 – 17.30 uur Interview met Ignas van Schaick en Maartje Roos en na afloop signeren van de fotoboeken van De Wilde Stad.
18.00 – 19.30 uur Een buffet met hapjes en drankjes en filmmuziek door muzikanten/sing-songwriters. (kosten buffet € 12,50, inclusief 1 drankje, voor 31 augustus 2018 bestellen via E-tickets www.academiehuis.nl)
19.30 – 21.30 uur Filmvoorstelling De Wilde Stad
21.30 – 22.30 uur Netwerken onder genot van hapje en drankje en muziek

Toegangsprijs: € 12.50 p.p. (exclusief buffet en consumpties)


Ignas van Schaick
De Wilde Stad
Maartje Roos

De Wilde Stad


Ignas van Schaick, producent van de film De Wilde Stad, en Maartje Roos, fotograaf van het boek De kat in De Wilde Stad (2017) en samensteller van het posterbeeld van de film komen in het weekend van 1 – 2 september 2018 naar het Foto en Film Festival De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018 in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle (datum en tijden volgen nog).


Op het programma staan een expertmeeting met Ignas van Schaick en Maartje Roos. Tevens kunnen de boek De kat in De Wilde Stad en het fotoboek De Wilde Stad gekocht en gesigneerd worden. ’s Avonds zal de succesvolle (Gouden film) bioscoopfilm De Wilde Stad vertoond worden.


Ignas van Schaick vertelt over zijn ervaringen als filmproducent en hoe hij de bioscoopfilm De Wilde Stad tot een succes heeft weten te brengen. Hij zal zijn boek signeren op deze avond. Maartje Roos, fotograaf, vertelt over haar manier van werken als fotograaf onder bijzondere omstandigheden in Amsterdam. In het bijzonder de lastige opdracht om tot een aansprekende poster en pakkend filmbeeld te komen. Samen vertellen zij het verhaal van ‘De Stad Vertelt’ over de dieren en de natuur in een grote wereldstad als Amsterdam.


Ignas zal inzage geven in het educatieve programma, De Wilde Stad in de klas, waarbij lesmateriaal ontwikkeld is voor leerlingen in groep 4, 5 en 6 in het basisonderwijs, die hun eigen filmpje hebben kunnen maken over de dieren en de natuur in de stad.


De avond wordt afgesloten met het vertonen van de film De Wilde Stad.


Informatie en lesmateriaal: dewildestad.nl en youtube.

De kosten bedragen: € 12.50 p.p. met daarbij gratis toegang tot de tentoonstellingen (E-tickets via www.academiehuis.nl). Informatie: fieke@academiehuis.nl.


De kosten voor het buffet bedragen: € 12,50 (inclusief 1 drankje en muziek).

Zondag 2 september 2018 van 12.00 – 17.00 uur


Speeddating met Fotografen en Filmers


Presentaties, masterclasses, internationale, landelijke en Zwolse fotografen en beeldmakers.


Geïnteresseerde bezoekers en deelnemers kunnen zich hierbij aansluiten met hun eigen fotomateriaal en audiovisueel beeld (korte filmpjes). Internationale, landelijke en Zwolse fotografen en filmers bespreken het fotografisch en filmisch beeldmateriaal en geven advies. Een dynamische opzet te midden van de tentoonstellingen in het Academiehuis.


Het programma bestaat uit presentaties, masterclasses en documentaires:


 • Podium middenschip
  • Sheng-Wen Lo, winnaar World Press Photo 2018 in de categorie: crossmediale producties, The March of the Great White Bear
   (Podium middenschip van 13.00 – 14.00 uur)
  • Gijs Dragt, fotograaf/ kunstenaar met Back Stage Hedon/De Spiegel en Hoe maak je een fotoboek (Podium middenschip van 14.15 – 15.15 uur)
 • Herenkamer
  • Margreet Vloon, fotograaf. Het vrouwelijke zelfportret
   (Herenkamer 14.15 – 15.15 uur)
  • Corine Aalvanger, fotograaf. Storytelling in fotografie (Herenkamer: 15.45 – 16.45 uur)
 • Consistorie
  • Willem Alkema, documentairemaker Dance to the music (consistoriekamer 14.15 – 15.30 uur)
  • Lex Olthof, filmer. More than a pipeline
   (consistoriekamer: 15.45 – 16.45 uur);
 • Straatfotografie De Stad Vertelt met eigen camera
  • Joop van Putten gaat de straat op met de deelnemers, die met eigen camera op plekken in de stad gaan fotograferen tussen 14.30 – 15.30 uur

De kosten bedragen: € 12,50 per deelnemer inclusief bezoek tentoonstellingen.


Een passe-partout kost € 25,00 waarbij de deelnemers naar alle activiteiten kunnen gaan en de tentoonstellingen kunnen bezoeken tijdens het Foto en Film Festival De Stad Vertelt met o.a. World Press Photo tentoonstelling 2018 (exclusief Stentor arrangement, buffet en consumpties)


Zondag 23 september 2018 van 14.00 – 17.00 uur


Prijsuitreiking en afsluiting met muzikale omlijsting en ontmoeting


Aanvang: 14.00 uur tot 17.00 uur met muzikaal programma


 • Prijsuitreiking 1e, 2e en 3e prijs Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid door de vakjury
 • Prijsuitreiking publieksprijs Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid door de vakjury voor de categorie beeldverhaal in fotografie en de categorie filmisch beeldverhaal
 • Prijsuitreiking publieksprijs De Stad Vertelt voor amateurs en professionals voor de categorie beeldverhaal in fotografie en de categorie filmisch beeldverhaal
 • Prijsuitreiking winnende foto Stentorarrangement door de vakjury

Om 18.00 uur worden de tentoonstellingen officieel gesloten.