archief 2018
de stad vertelt > de stad vertelt voor amateurs en professionals

De Stad Vertelt voor amateurs en professionals

Het Academiehuis organiseert masterclasses en een foto- en videowedstrijd met als thema "De Stad Vertelt voor amateurs & professionals". Dit thema is geïnspireerd op de stad als woon- en leefomgeving vanuit de cultuurhistorie, maar ook gericht op de toekomst van de stad. Steden zijn in ontwikkeling en op zoek naar hun eigen profiel: hun culturele, economische en maatschappelijke identiteit. Iedere stad kent zijn eigen geschiedenis vanuit het verleden met zijn eigen kernwaarden. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van technologie, duurzaamheid, sociale cohesie en economie & toerisme vraagt weer nieuwe innovaties en ontwikkelingen in de stad.

Wij zijn op zoek naar fotografen en beeldmakers, die deze ontwikkelingen van de oude stad naar de toekomstgerichte stad in beeld kunnen brengen. Dat kan fotografisch zijn, maar ook audiovisueel. Storytelling in fotografie en beeld is ons motto. Z0 ontstaan verhalen over steden met als de hoofdthema De Stad Vertelt. Dit levert mooie beeldverhalen op met als titel: Zwolle Vertelt, Hilversum Vertelt, Groningen Vertelt, Amsterdam Vertelt, Breda Vertelt, maar ook Singapore Vertelt, Montreal Vertelt, Berlijn Vertelt . . . .

Foto- en filmwedstrijd "De Stad Vertelt voor amateurs en professionals"

Naast de masterclasses organiseren wij een foto- en filmwedstrijd voor amateurs en professionals rond "Storytelling in fotografie en beeld"  met als titel "De Stad Vertelt voor amateurs en professionals". Zo kunnen amateurs en professionals vanuit hun eigen stad beeldverhalen inzenden met als thema "De Stad Vertelt".

Deelname Foto- en Film wedstrijd De Stad Vertelt voor amateurs en professionals

Er zijn vierentwintig beeldverhalen in fotografie en beeld ingezonden door amateurs en professionele fotografen en beeldmakers uit Nederland en Vlaanderen.

Zij hebben deze ontwikkelingen van de oude stad en de toekomstgerichte stad in beeld gebracht. Dat is fotografisch, maar ook filmisch. Storytelling in fotografie en beeld is het motto. Z0 ontdekken wij verhalen over steden met als de hoofdthema De Stad Vertelt. Dit levert mooie beeldverhalen op met als titel: Zwolle Vertelt, Den Haag Vertelt, Oostende Vertelt, Gent Vertelt, Doetinchem Vertelt . . . .

De inzendingen zijn binnen gekomen op basis van de onderliggende criteria en kaders, waarbij vooral de uitgangspunten van de wedstrijd De Stad Vertelt en de masterclasses Storytelling in fotografie en beeld centraal hebben gestaan.

Inmiddels zijn de genomineerden en de prijswinnaars bekend gemaakt. Zie tentoonstelling-amateurs-en-professionals

Flyer en aanmeldingsformulier wedstrijd De Stad Vertelt voor amateurs en professionals
Kaders beeldverhaal in fotografie De Stad Vertelt
Voorwaarden en jurering audiovisueel beeldverhaal De Stad Vertelt
Voorwaarden en jurering beeldverhaal in fotografie De Stad Vertelt
Presentatie uitgangspunten wedstrijd De Stad Vertelt en masterclass "Storytelling in fotografie en beeld".

De vakjury "De Stad Vertelt voor amateurs en professionals"

Een vakjury, bestaande uit professionele fotografen, beeldmakers en docenten, zal de genomineerde en geselecteerde beeldverhalen in fotografie (maximaal 7 foto’s)  en audiovisueel beeld (max. 5 min.) bekend maken voor de tentoonstelling "De Stad Vertel voor amateurs en professionals" in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle van 30 augustus tot 24 september 2018.

  • Gertjan Aalders, docent Journalistiek Windesheim, voorzitter vakjury
  • Bert Janssen, docent Foto Vakschool Apeldoorn en Amsterdam, docent Dutch Filmers Academy Hilversum
  • Ignas van Schaick, EMS producent van o.a. De Wilde Stad
  • Willem Alkema, Dwars Producties, journalist, regisseur, programmaker
  • Carla Kogelman, genomineerde fotograaf World Press Photo tentoonstelling 2018, Langetermijnprojecten, 1ste prijs met de serie ‘Ik ben Waldviertel’


NOVAOp NOVA vind je een link naar deze pagina. Neem kennis van de NOVA expertise.


Masterclasses "Storytelling in fotografie en audiovisueel beeld"

Er worden drie masterclasses georganiseerd met als titel "De Stad Vertelt voor amateurs en professionals".  Landelijke fotografen en beeldmakers nemen ons mee achter de schermen van de beeldverhalen in fotografie en beeld.

Masterclass 1

Communicatie met beelden door Ton Hendriks

datum 17 maart 2018 van 09.30 – 12.00
locatie Consistorie Academiehuis Grote Kerk Zwolle
kosten 25 euro per deelnemer, voor studenten, op vertoon van studentenpas, 10 euro
inschrijving d.m.v. aanmeldingsformulier, aanmelden voor 1 maart 2018
informatie flyer, fieke@academiehuis.nl
Ton Hendriks, hoofdredacteur en fotograaf Pf.
ton hendriks beeldspraak
Beeldspraak. Fotografie als visuele communicatie, Ton Hendriks
Als we met beelden willen communiceren, moeten we begrijpen hoe deze werken. Met foto’s kun je een verhaal vertellen, maar dat gaat niet vanzelf. Vrijwel altijd moeten foto’s met elkaar in verband gebracht worden om een verhaal te vertellen. Hiervoor kun je foto’s ook combineren met teksten. De werkwijze om met foto’s een verhaal te vertellen wordt storytelling genoemd. Storytelling komt voort uit de oeroude behoefte van de mens om in een verhaallijn informatie over te brengen. Het blijkt dat wij op die manier de informatie beter onthouden. Dat geldt ook voor fotografie: beelden in een samenhang met elkaar scheppen meer betekenis dan enkele beelden.

In deze workshop laat Ton Hendriks aan de hand van zijn eigen werk en dat van anderen zien hoe je met verschillende storytelling methode een zinvolle samenhang van jouw fotografie kunt scheppen. Hij gaat hierbij uit van de theorie die hij in zijn boek Beeldspraak heeft ontwikkeld. De workshop bestaat uit twee delen. Eerst zal er een lezing worden gegeven over storytelling aan de hand van veel voorbeelden, daarna zullen de deelnemers in kleine groepjes met hun eigen foto’s oefenen hoe deze overkomen op de kijker.

Ton Hendriks studeerde filosofie en vestigde zich daarna als fotograaf. Hij maakte vele documentaire series in binnen- en buitenland. Zijn boek Global Street Child, over straatkinderen is zijn laatste fotoboek. Hendriks was jarenlang docent beeldcultuur aan de Fotovakschool. Hij schreef het boek Beeldspraak, fotografie als visuele communicatie, dat op vele academies en fotoscholen wordt gebruikt al standaardboek. Tevens is Ton Hendriks hoofdredacteur van het fototijdschrift Professionele Fotografie

Informatie over Ton Hendriks en zijn fotografisch werk: tonhendriks.nl

Het vakblad Professionele Fotografie Pf is al 30 jaar hét vakblad voor professionele fotografie. Kracht van het blad is de combinatie van vaktechnische inhoud en beeld, samengesteld door een betrokken onafhankelijke redactie. Iedere uitgave bevat een uniek portfolio van een professionele fotograaf. Pf is een bron van informatie, inspiratie, techniek, portfolio, interview, achtergrond, specials en creatie. Het vakblad verschijnt 8 keer per jaar, op extra groot formaat en een uniek portfolio op speciaal papier. Tevens verschijnt er twee keer per jaar een special edition. Pf is verkrijgbaar als abonnement en via losse online verkoop. Mail redactie@pf.nl


Masterclass 2

Tentoonstellingsbezoek Canon Zilveren Camera en Masterclass Storytelling in fotografie door Bert Janssen

datum zaterdag 24 maart 2018 van 11.00 - 16.30
locatie bezoek en rondleiding tentoonstelling Canon Zilveren Camera Hilversum
kosten € 25,00 per deelnemer voor de masterclass, exclusief entree tentoonstelling, reiskosten en lunch
entree tentoonstelling € 6,00 p.p. (museum jaarkaart gratis)
korting studenten € 10,00 p.p. (studentenpas/CJP)
inschrijving d.m.v. aanmeldingsformulier , voor 20 maart 2018
meenemen eigen camera voor opdrachten
informatie Flyer, fieke@academiehuis.nl
Bert Janssen, fotograaf, docent FotoVakschool in Apeldoorn en Amsterdam, tevens lid van de vakjury De Stad Vertelt en Zwolle Vertelt, neemt ons mee naar de tentoonstelling Zilveren Camera in Hilversum. Bert is in voorgaande jaren voorzitter van deze vakjury geweest en kan ons mee laten kijken hoe een vakjury tot een beoordeling komt van een documentaire of fotoserie. Na de lunch wordt de masterclass georganiseerd, waarbij Berg Janssen vertelt over zijn eigen manier van fotograferen en werken. Hij zal vooral ingaan op: licht, compositie, instelling van de camera, maar ook dieper leren kijken naar het object dat je wilt fotograferen. Aandacht wordt er ook besteed aan het opbouwen van een beeldverhaal: wat is je onderwerp, welke context speelt het zich af, is er een hoofdfiguur, welke diverse scenes zijn van belang om het beeldverhaal te componeren en waar moet je allemaal op letten. De deelnemers kunnen ook eigen gemaakte fotobeelden meenemen en hierop feedback ontvangen van elkaar en Bert Janssen. Zo leren de deelnemers om storytelling in fotografie op een bewuster plan verder te ontwikkelen.

zilverencamera Winnende fotoserie Fotograaf Chris Keulen (1959) is winnaar van de Canon Zilveren Camera 2017. Hij wint deze prestigieuze prijs met een indringende serie foto’s over de liefde en zorg van een man voor zijn dementerende vrouw. www.zilverencamera.nl


Masterclass 3

Willem Alkema Storytelling in audiovisueel beeld

datum 7 april 2018 van 093.0 – 12.00 uur
locatie Consistorie Academiehuis Grote Kerk Zwolle
kosten € 25,00 per deelnemer, studenten, op vertoon van studentenpas/CJP, € 10,00.
inschrijving d.m.v. aanmeldingsformulier, voor 1 maart 2018
informatie Flyer, fieke@academiehuis.nl
Willem Alkema werkt als journalist, regisseur, programmaker bij Dwars Producties in Zwolle. Hij heeft diverse documentaires en programma’s voor RTV Oost  en de landelijke omroepen gemaakt en heeft voor DWDD op weg naar de Olympische Spelen in PyeongChang reportages gemaakt over een aantal bekende sporters. Hij ging terug naar de plek waar zij geboren en getogen zijn, naar school gingen en gewoond en gewerkt hebben. Persoonlijke verhalen van mensen uit het dorp uit het dagelijkse leven en hoe zij zich voorbereiden op de prestaties van hun sporthelden. Mooie portretten van Hollandse nuchterheid en met passie voor sport.

Willem Alkema is nauw betrokken bij de totale producties en reportages van het Bevrijdingsfestival Zwolle maar ook als regisseur betrokken bij de verbinding met alle locaties op 5 mei 2018.

Willem Alkema gaat op zoek naar het unieke beeldverhaal en laat vooral het verhaal achter de hoofdpersoon zien, zijn omgeving, de cultuur, de familie en mensen in zijn omgeving. In deze masterclass zal Willem vooral ingaan op het maken van beeldverhalen rond een zelfgekozen onderwerp. Hoe bouw je een script op, wat is je thema, wie is je hoofdfiguur en welke fasen laat je zien in je audiovisueel beeldverhaal van 3 minuten.

Hoe maak je keuzes? Wie benader je waarvoor en waar moet je allemaal op letten bij het opnemen en monteren en editen van je beeldverhaal. Er komen veel zaken bij kijken, waar van te voren goed over nagedacht moet worden om tot een goed resultaat te komen. www.dwars.tv