Laten we eens inzoomen op de tweede prijs van de wedstrijd ‘Waar is iedereen’. Je ziet een meisje op de rug. We weten niet veel van haar. Het juryrapport beschrijft het beeld nauwkeurig en is lovend over het ‘poëtisch gehalte’ ervan. Ik werd getriggerd door dat woord. Je kunt alles wel poëtisch noemen, maar daarmee voorkom je de volgende lockdown niet.
Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival stond van 18 juli t/m 20 september 2020 in het teken van Generation Z, de generatie wereldburgers geboren na 1995. De geselecteerde kunstenaars geven een beeld van een generatie die inzet op fundamentele emancipatieprocessen.
De Stad Verbeeldt, vanaf 2019 samenwerkend met Noorderlicht Groningen, heeft gekozen voor het thema Generation Z: what’s next? Een vervolg op het thema Generation Z. Een thema om op te reflecteren en vorm te geven binnen Visual Storytelling.
Stichting De Stad Verbeeldt geeft ruimte aan drie professionele fotografen / beeldmakers om door middel van Visual Storytelling het steeds veranderende karakter van het concept ‘stad’ te onderzoeken en visueel vorm te geven. Uitgangspunt is ‘het eeuwige verhaal’ van de stad als ontmoetingsplek, waarin de grote veranderingen van deze tijd zich, binnen gevestigde en meer recente sociaal-culturele infrastructuren, manifesteren.
De Stad Verbeeldt ontwikkelt een apart project voor professionals met als titel ‘Generation Z: what’s next?’
Vragen, die wij ons stellen: hoe ziet de wereld van de verschillende generaties er uit, hoe gaan zij met elkaar om? Welke maatschappelijke discussies spelen er tussen hen? Welke waarden op het gebied van kunst en cultuur draagt men op elkaar over, welke wegen slaat men in om oplossingen te vinden voor de enorme uitdagingen waarmee de (stedelijke) samenleving vandaag de dag geconfronteerd wordt? Welke rol spelen begrippen als diversiteit en inclusie hierin?